fbpx

jan 19, 2016

20 minutter i heksekedlen på verdens største metalfestival

Verdens største metalfestival, Wacken Open Air, er et yndet pilgrimsmål for de fleste metalfans. For upcoming-bands inden for metalgenrerne, er det at betræde festivalens scener, som at få adgang til den hellige gral. Aarhusianske Savage Machine fik 20 hektiske minutter foran 6.000 mennesker. Mer’ Monitor! har talt med trommeslager, Martin Helbo, om oplevelsen.

Af Ricco A. Jensen (fra Mer’ Monitor 27)

Der er hektisk aktivitet bag tæppet. Der er mange bands, meget grej og tidsplanen skal overholdes. Går bandet over tid, tager de strømmen. Det er den klare melding. Men alt falder på plads og Martin sidder bag trommerne, klar på scenen til verdens største metalfestival. Introen lyder og tæppet går til side, foran møder et fyldt telt bandet. Alt klapper som det skal, Savage Machine ejer scenen og teltet, lige indtil andet nummer starter…

Det er godt fire år siden bandet startede ud på den vej, som skulle føre dem forbi den tyske metalfestival. Med deres ’old school heavy metal’ har de ramt en genre som folk holder af og støtter op om, som Martin Helbo konstaterer,

– siden starten er det i hvert fald kun gået støt fremad. Vi har spillet et hav af koncerter over hele landet, og bevæger os støt op mod de større scener.

Vinder af den nationale konkurrence

Vejen til den tyske metalfest startede på den hjemlige scene med Wacken Open Air Band Battle. Martin og bandet meldte sig til og blev blandt de ti udvalgte, der skulle dyste om den hjemlige trone.

– Vi spiller to indledende runder i henholdsvis Kolding og Aarhus. To fede koncerter med et medlevende publikum og rigtig god stemning blandt bandsene. WOA-crewet gør meget ud af at nedtone konkurrence-elementet i de indledende runder, for i stedet at fokusere på netværket mellem bandsene, fortæller Martin og fortsætter,

– det er ret fedt, da det jo er af den vej, at mange koncerter og samarbejde opstår.

Martin og bandet vinder begge runder og går som eneste band videre til den danske finale. Finalen finder sted i Aalborg og her er der skruet op for konkurrenceelementet. Der er mere på spil, men Savage Machine går på med en god fornemmelse og kan sidst på aftenen træde op som vindere,

– det var sindssygt fedt at gå op på den scene igen og vide, at næste skridt var verdens største metalfestival.

Uheldets heldige udfald

Hele 28 lande deltager i WOA Metal Battle, og med kun 20 minutter på scenen til at gøre indtryk på de ca. 40 dommere, så er der ingen tid at spilde.

– Jeg behøver vist ikke nævne, at der blev svedt igennem i øveren hele juni og juli. På 20 minutter kan vi lige nå at banke fire numre af, så de skulle sidde 666 % lige i skabet, pointerer Martin.

Det er derfor et højspændt og velforberedt band, som ankommer til bagsceneområdet på festivalen. Nu gælder det. Bandet bliver taget godt imod, alt foregår hurtigt og tjekket, med masser af folk backstage til at hjælpe. De er i professionelle hænder.

På scenen kommer bandet godt i gang. Første nummer kører, de finder hinanden på scenen og har publikum hvor de vil ha’ dem. Men så sker det uventede… andet nummer starter og strømmen går,

– midt i andet nummer forsvinder al lyd fra scenen. Jeg kan kun svagt høre guitarforstærkerne foran mig og trommerne, al monitorlyd er væk. Der bliver udvekslet hurtige blikke på scenen, mens vi tonser videre i nummeret. Alt sidder på ryggraden, så i håb om at det kun er monitors og ikke også fronten der er røget, fortsætter vi nummeret. Efter nummeret bliver det dog tydeligt at publikum heller ikke kan høre noget, fortæller Martin.

Panikken breder sig på scenen og der kæmpes med teknikken. I teltet bliver stemningen dog bare bedre og bedre. Publikum klapper taktfast. Efter et par minutter er lyden tilbage og bandet fortsætter hvor de stoppede, og publikum giver fuld opbakning. Trods den skarpe tidsplan, tillader stagemanageren to minutters overtid og det hele slutter godt.

The talk of the town

Efter koncerten var der igen fokus på netværk, og der var rig mulighed for at møde bands og branchefolk. Mange var nemlig fanget i backstageteltet pga. nærmest syndflodslignende tilstande udenfor.

– Der var en lang række branchefolk tilstede ved koncerterne og i backstageområdet. Vi havde forberedt os hjemmefra og vidste hvem vi gerne ville snakke med. Det var bl.a. bookingbureauer, management og labels fra hele Europa.

Og strømafbrydelsen havde ikke gjort det sværere at få en god snak. Faktisk lige modsat, strømafbrydelsen og bandet var det alle snakkede om,

– det viste sig at strømafbrydelsen var til vores fordel. Alle vi snakkede med kunne huske os på grund af afbrydelsen, og vi fik stor ros for hvordan vi håndterede det, forklarer Martin.

Fuck You We Are From Aarhus

Tilbage i Aarhus, med en femte plads ud af 28 bands, er bandet godt tilfredse med indsatsen – og arbejdet fortsætter. Nu skal de mange snakke med bands og branchefolk omsættes til aftaler. I første omgang er det dog omtalen i danske og udenlandske medier, som slår igennem, konstaterer Martin:

– Vi kan da bestemt se på vores streaming og salg på webshop, at koncerten har bragt os lidt længere ud.

Fremadrettet handler det om forberedelser mod debutalbummen, som Martin forventer tager form i løbet af foråret. To forløbere for dette indspillede bandet hos Tommy Hansen i Jailhous Studios i sommers, hvoraf et nummer indgår på Voxhalls vinyludgivelse, ”Fuck You We Are From Aarhus”.

På livefronten ser det også lovende ud. Aalborg Metal Festival er netop overstået og nu venter en minifestival som opfølger til Vinyludgivelsen fra Voxhall, samt et par endnu ikke offentliggjorte koncerter. Til foråret står den på seks koncerter med WOA Metal Battle-karavanen,

– ….og så regner vi med Tyskland venter. Vi arbejder i hvert fald målrettet på at få hul igennem til især Nordtyskland, slutter Martin.

Se Savage Machine på Wacken 2015:

Savage Machine line-up:

Troels Rasmussen – Vokal, Jacob Bruun – Guitar, Simon Kalmar Poulsen – Guitar, Martin Helbo – Trommer, Benjamin Andreassen – Bas

Læs meget mere om Savage Machine på www.savage-machine.com

Læs mere om W:O:A Metal Battle på deres internationale side: www.metal-battle.com

 

SENESTE NYT

Læs den spritnye udgave af Mer’ Monitor! 48

Læs den spritnye udgave af Mer’ Monitor! 48

Musikerbladet Mer’ Monitor er på gaden med nye spændende artikler.

Du kan bl.a. læse om hvad et imposter syndrom går ud på – noget som i værste fald kan stoppe en musikers karriere.
Læs desuden hvor essentielle kernefrivillige er på festivaler såsom UHØRT.

læs mere
Mer' Monitor! 46

Her kan du læse den nyeste udgave af bladet Mer’ Monitor!, som bliver udgivet af musikforeningen Mono i Aarhus i samarbejde med ORA.