Musik med mavefornemmelse
Til hverdag slår Andrew Moyo sine folder hos DR, hvor han blandt andet har været vært på P6 Beat og Barometret samt i øjeblikket på P3.
I år var han for første gang en del af det lytteudvalg, der skulle vælge musikken til årets UHØRT. Her sad han med i grovsorteringsudvalget, som var de første, der skulle lytte til de 603 ansøgeres musik.
”Jeg var selv ret nysgerrig. Vi var første lyt, der skulle rate og give noter på baggrund af musikken, som et publikum ville gøre det,” forklarer Andrew Moyo og fortsætter:
”Jeg lyttede musikken igennem og reagerede. Jeg forsøgte at lægge musikalske trends væk og i stedet sige; Hvad kan jeg høre her? Jeg turde stole på min mavefornemmelse og møde al musik fuldstændig lige.”
Strømninger blev tydelige
Andrew Moyo havde ikke opsat en stribe parametre, som skulle afgøre, om musikken var god eller dårlig.
”Jeg har prøvet at lukke øjnene og åbne ørerne i stedet. Sker der noget ved det her, rammer det mig?” fortæller radioværten og uddyber:
”Jeg synes, det var sjovt at mærke den ensartethed, der også er, selv om feltet er så stort. Strømningerne bliver meget tydelig, når man lytter til så meget musik på så kort tid.”
”Der var meget Volbeat-inspireret musik i puljen. Og så var jeg overrasket over, at der ikke var mere autotune-rap. Det er i hvert fald ikke et en-til-en-billede af vækstlaget, fordi der er meget af det netop nu.”
Samtidig må Andrew Moyo, der har sine musikalske præferencer i indie og den urbane genre, erkende, at noget af musikken overraskede ham positivt.
”Jeg kan virkelig ikke lide heavy, men der var sgu alligevel et heavyband eller to, som bare slaskede igennem. Hvor jeg tænkte, det er sgu da mega fedt. Og så får det altså bare en høj rating, selv om jeg ikke kan vurdere, om de er teknisk dygtige osv.,” griner han.
Centralt i dansk musik
UHØRT har de seneste år fået større og større opmærksomhed. Det er ganske naturligt og vigtigt, mener Andrew Moyo.
”Jeg synes, det er centralt at have en festival som UHØRT, hvor vækstlaget bliver budt indenfor og får output. UHØRT betyder, at man som publikum har en meget større mulighed for at kunne navigere lidt lettere i det danske vækstlag,” forklarer han og fortsætter:
”Musikken bliver mere tilgængelig, og publikum får et bredt estimat, hvor de kan gå hen og søge det – fremfor at bokse med Soundcloud i tre-fire år.”
Også på gangene hos DR fylder vækstlaget, når der snakkes musik.
”Der er meget snak omkring vandkøleren, hvor vi spørger, hvad har du hørt, hvad kan du anbefale,” afslører radioværten og uddyber:
”Det er ikke uvæsentligt. Fordi det er svært for fire gutter fra Holstebro bare at væbne sig med tålmodighed – med UHØRT får de en mulighed for at blive hørt og set. Og det er samtidig en mulighed for at komme hjemmefra, hvor man normalt primært spiller for venner og familie.”
Tag i mod kritik
På UHØRT får de optrædende bands og solister efterfølgende feedback på deres koncert af branchefolk og netop det, er en af Andrew Moyos råd til vækstlaget.
”Tag i mod kritik – hvis det er konstruktivt. Jeg ved godt, at det er svært, hvis man har lagt sin sjæl i det. Tag i mod det og lad være med at blive sur over det,” lyder opfordringen fra Andrew Moyo, der slutter med endnu et godt råd:
”Det råd, jeg vil give, er; snak med andre bands. Lad være med at være den der lonewolf, som vil klare sig selv. Brug hinanden til at blive bedre og nå længere ud.”