fbpx

apr 21, 2020

Bruger du tiden under Corona-krisen til at få indspillet noget nyt materiale? Her får du nogle gode råd fra producer og underviser Kasper Sandberg, til hvordan du perfektionerer vokalindspilningerne.

Af Marie Louise Schmidt Jørgensen

Kasper Sandberg der lever af at undervise og hjælpe bands med at få den helt rigtige lyd på deres udgivelser. Kasper er uddannet musiker fra konservatoriet. Han spillede i mange år som session bassist med store navne som Sanne Salomonsen og Thomas Buttenshøn. Ved siden af spirrede en voksende interesse for at lave god lyd på indspilninger.

Lad os starte helt fra scratch – Hvad vil det sige at lave mix og mastering?

Groft sagt kan man sige at rigtig mange bands og bedroom producers i dag bruger billige instrumenter og studieudstyr og optager dem selv. Når man har optaget det hele, skal det mixes. Lydniveauerne skal justeres så det bliver klarere, mere defineret, mere beskidt eller hvad man nu ønsker. Mere konkret bruger man en computer med en masse lydspor på. Kunstneren/bandet skal dermed forholde sig til musikken og tage beslutninger om hvad der skal justeres.

Det kræver erfaring og knowhow at finde frem til hvordan man f.eks. får en rigtig sprød popvokal eller store tunge rocktrommer. Det kræver kort sagt noget andet at lære at spille på trommer end at lære at mixe dem. Det er to forskellige ting. Til trods for at jeg har en musikerbaggrund, har jeg sat mig ned mens jeg har spillet og lært mig selv hvordan man mixer de her forskellige ting og hvordan man gør dem bedre og bedre indenfor forskellige genrer.

I dag fungerer det almindeligvis sådan at kunderne sender mig musiksporene over internettet, så arbejder jeg løs på det og sender det tilbage. Sådan gør vi et par gange hvor materialet bliver sendt frem og tilbage indtil vi er færdige.

Hele denne proces er mixfasen. Hvis kunstneren er helt tilfredse med mixet, går man over i masteringfasen, her udarbejder man en masterfil, som er filen over dem alle (heraf ordet masterfil) og som er den der ender med at blive udgivet.

Mixet skal her være rigtig godt og færdigt, da masteringprocessen kun kan forbedre lyden med op til 15%.  Mixet skal være i orden, det er helt essentielt!

6 gode råd til en god vokallyd

  1. Hvis du bruger en kondensator mikrofon så lad være med at stå for tæt på da næsten alle kondensator mikrofoner er meget følsomme. 5 cm er for tæt og 20 cm er godt.
  2. Hold øje med at du ikke overstyrer dit indgangstrin uanset om det så er preampen i dit lydkort eller du har en fancy-schmancy outboard channelstrip. Hvis din vokalindspilning overstyrer, så kan det ikke reddes senere i mixningen.
  3. Hvis S’erne er for skarpe så drej mikrofon et par grader væk fra sangeren og indsyng på den måde
  4. Forsøg at equalize vokalen og alle de andre spor i mixet så vokalen får den plads den skal have i mixet. Det kan være du skal fjerne frekvenser fra et andet instrument for at din vokal lyder godt.
  5. Brug en kompressor mere end du tror. Vær ikke bange for at skrue op for threshold. Det er den lyd vi har været vant til siden de første vinyler blev produceret.
  6. Det vigtigste er faktisk selve instrumentet og ikke teknikken. Forsøg derfor at få den bedste musikalske og udtryksmæssige optagelse ud af din sanger. Mikrofonen og alt andet udstyr er faktisk ligegyldigt hvis sangen er god og lytteren kan mærke hvad det hele handler om. Hvis sangeren er syg, uoplagt eller snottet så find en anden dag.

Læs hele artiklen i Mer’ Monitor! #42.

Besøg Kasper Sandberg her:
www.kmixandmastering.dk
www.facebook.com/kmixandmastering

SENESTE NYT

Læs den spritnye udgave af Mer’ Monitor! 48

Læs den spritnye udgave af Mer’ Monitor! 48

Musikerbladet Mer’ Monitor er på gaden med nye spændende artikler.

Du kan bl.a. læse om hvad et imposter syndrom går ud på – noget som i værste fald kan stoppe en musikers karriere.
Læs desuden hvor essentielle kernefrivillige er på festivaler såsom UHØRT.

læs mere
Mer' Monitor! 46

Her kan du læse den nyeste udgave af bladet Mer’ Monitor!, som bliver udgivet af musikforeningen Mono i Aarhus i samarbejde med ORA.