fbpx

Alternative spillesteder

1: Relevante alternativer til etablerede spillesteder

Der er faktisk rigtigt mange steder, hvor det er muligt at få lov til at spille en koncert, hvis først man begynder at undersøge lokalområdet for alternative scener.

Mange af disse alternative scener har i forvejen koncertaftener eller fx fredagsbarer med musik, som man kan koble sig på.

Det gælder selvfølgeligt om at finde steder, der kunne have interesse i at have et band som dit på besøg. Det er måske ikke så relevant for et senior band at spørge, om de må spille på et gymnasium, ligesom Bodega Mega næppe ville sige ”ja tak” til rødderne i det lokale metalband.

Prøv at indkredse de steder, hvor du gearmæssigt, aldersmæssigt og genremæssigt, vil have en realistisk chance for at kunne spille.

2: Hvor kan jeg søge om at spille?

De steder du med rette kan tage en google-søgning på, er følgende:

  • Gymnasier og uddannelsesinstitutioner/fakulteter/fredagsbare
  • Kollegier
  • Biblioteker
  • Efterskoler/højskoler
  • Ungdomshuse
  • Kulturhuse/medborgerhuse
  • Scener i øvelokaleforeninger/musikforeninger
  • Byfester/kræmmermarkeder
  • Barer/bodegaer
  • Diskoteker
  • Butikker (pladebutikker/tøjbutikker)
  • Til private fester

3: Hvordan gør man?

Lav din research, tag ud og mød folk, eller tag din telefon og spørg efter de mennesker, der står for at lave koncerter, arrangementer, eller som ejer stedet. Det er temmelig lige ud af landevejen. Vær progressiv, vær kreativ, hav en plan, en dato og hav en masse gode argumenter for at du skal spille hos netop dem du kontakter.

Det kræver noget gå-på-mod og sikkert noget ekstra overtalelse og tålmodighed at komme igennem, men det betaler sig i det lange løb.

En positiv sideeffekt af at sætte spillejobs op på utraditionelle locations er, at der kan opstå en masse omtale omkring din musik. Fx spillede HateSphere i en parkeringskælder til Århus festuge i 2012, hvilket skabte en masse presseomtale og ekstra interesse omkring bandet.

Man kan også forsøge at blive en del af et event (eller selv skabe et event), der tænker i alternative omgivelser. Fx har det elektroniske DJ-event ’Bas Under Buen’ i en del år holdt årlige fester under Bispeengbuen på Frederiksberg. Konceptet har spredt sig til flere danske byer.

A: Når du ansøger steder som er koncertorienterede

Jo mere koncertorienteret steder du ansøger er, jo nemmere vil det være at komme til at spille. Du prøve at se om der findes nogle datoer, hvor der allerede er arrangeret koncerter, fester eller andet som du kan koble dig på.

Disse steder lever normalt ikke af at lave koncerter, så vær på forkant, tag førertrøjen på og vær klar til at påtage dig rollen som den, der koordinerer gear og tidspunkter. Kom med forslag til get-in, transport, spilletidspunkter mv.

B: Når du ansøger steder som ikke er koncertorienterede

Hvis du vælger et sted som normalt aldrig afholder koncerter, skal du sørge for, at det er en fordel  for dem at i kommer og spiller, enten fordi i skaber omsætning, eller fordi i skaber opmærksomhed for en butik eller lignende.

Vi kan tage eksemplet at spille i en tøjbutik. Det er godt, hvis jeres musik kan gøre noget for butikkens brand, så sørg for at lav et match mellem jeres musik og butikkens varer og målgruppe.

Gør det klart for ejeren, at du har tænkt dette aspekt igennem.

Du skal være klar til spille uden PA-anlæg, med mindre du selv har dette med.  Tøjbutikker ved intet om musikgear, så hav styr på alle ender af transport, opsætning, lydstyrke mv.

Du alt i alt kan skaffe dig selv rigtigt mange koncerter, hvis du laver din research ordentligt, anmoder de rigtige steder om koncerter og er klar til at tage en masse ansvar for gear og anden logistik.

Opsummering:

  • Vær opmærksom på alle de alternative spillesteder der findes.
  • Udvælg de steder, hvor du gearmæssigt, aldersmæssigt og genremæssigt vil have en realistisk chance for at kunne spille.
  • Hav en plan, en dato, noget gå-på-mod og tag ud og mød de mennesker, der arrangerer koncerter eller ejer butikker, eller giv dem et ring.
  • Hvis det sted du ansøger ikke normalt afholder koncerter, skal du sørge for, at det er til fordel for stedet, at du spiller der.

******

Artiklen er forfattet i samarbejde med Lauritz Jørgensen fra Gimle i Roskilde.

SENESTE NYT

Læs den spritnye udgave af Mer’ Monitor! 48

Læs den spritnye udgave af Mer’ Monitor! 48

Musikerbladet Mer’ Monitor er på gaden med nye spændende artikler.

Du kan bl.a. læse om hvad et imposter syndrom går ud på – noget som i værste fald kan stoppe en musikers karriere.
Læs desuden hvor essentielle kernefrivillige er på festivaler såsom UHØRT.

læs mere
Mer' Monitor! 46

Her kan du læse den nyeste udgave af bladet Mer’ Monitor!, som bliver udgivet af musikforeningen Mono i Aarhus i samarbejde med ORA.