NYHEDSBREV
Hold dig opdateret m. ansøgningsrunder og andre relevante nyheder for musikere
I slutningen af september stod det pludselig over natten klart, at Musikforeningen MONO i Aarhus var blevet forbigået i de politiske budgetforhandlinger, og dermed var foreningen truet på eksistensen.
”Vi tog arbejdshandskerne på. Strategien var i første omgang at lave et voldsomt rabalder for at skabe en brændende platform, som alle kunne forstå,” fortæller Ricco Andie Jensen, der er daglig leder af MONO.
Budskabet var klart: Sker der ikke noget for at forbedre MONOs økonomiske situation, vender musik- og kulturbyen Aarhus ryggen til mere end 500 musikere/100 bands, som derefter vil stå uden et sted at være.
”Kommunikationsstrategien tog retning mod fire forskellige interessenter: politikerne med direkte mails, medlemmerne med mails, Facebook og åbent møde i MONORAMA, netværket via telefon og mail, og offentligheden via Stiften,” forklarer lederen og fortsætter.
”Der var ikke mange steder at tage hen i Aarhus i den periode, hvis man helt skulle undgå at høre om MONO. Vi opfordrede medlemmerne, såvel som netværket til at fortælle deres egne historier om MONO, vi forsøgte ikke at styre kommunikationen, ud over at inspirere dem til at fortælle historier i stedet for at forsøge sig ud i specifikke fakta om økonomi og den slags.”
Opfordringen lykkedes og kendte såvel som ukendte musikere bød ind med fortællinger om øvelokaleforeningen og dens betydning for deres karriere. Samtidig fortalte velplacerede kilder, at rygterne blandt lokalpolitikerne gik på, at MONO var dårligt drevet, og man dermed selv var skyld i problemerne.
”Det betød, at vi satte anden fase i gang. Vi lagde alt frem i en mail til politikerne med gamle kontrakter, aftaler med kommunen, byggemøder, klager over fejl og mangler, den økonomiske udvikling i perioden og sammenligninger med andre foreninger i landet,” husker Ricco Andie Jensen.
Mange af de samme informationer blev desuden sendt til pressen, så offentligheden også kunne få indblik i driften, mens beretningerne om MONO og Aarhus som musikby fortsat fyldte godt.
”Herefter begyndte forskellige politikere at melde sig i aviserne, og stemningen tog fart til MONOs fordel. I perioden var vi til flere møder med politikere og udvalg. En voldsom og vanvittig travl periode,” konstaterer den daglige leder, som ikke er i tvivl om, hvad der står klarest i erindringen fra dagen, hvor det stod klart, at MONO ville få en del af den økonomiske kommunale kage.
”Da Tatiana Sørensen (S) sms’ede direkte fra afstemningen torsdag aften i byrådet. Vi havde fået en større tilføjelse med i det endelige budget, og dette blev enstemmigt vedtaget. Tatiana gjorde et afgørende stykke arbejde for os i hele processen,” fastslår han.
Nye forhandlinger venter
Selv om MONO i første omgang blev reddet i 11. time, så er ledelsen fuldt ud klar over, at arbejdet skal gøres færdig.
”En del af den økonomiske håndsrækning, som blev givet i forbindelse med den hektiske ændring af budgetforliget, var kun for 2014. Vi skal altså i gang med forhandlingerne igen, for at sikre en mere permanent og holdbar løsning, der sætter os i stand til at arbejde mere langsigtet,” forklarer Ricco Andie Jensen.
Den daglige ledelse er dog også nødt til at holde fokus på hverdagen, så de musikalske rammer for børn og voksne er på plads, men også nye opgaver er kommet til.
”Blandt andet at få et nyt projekt med børn og unge op at køre. MONO skal udvikle musikundervisningen i folkeskolen med fokus på original musik,” fortæller han og uddyber.
”Projektet med børn og unge blev en del af den samlede løsning på hele situationen, og betyder en række spændende nye arbejdsopgaver for MONO og økonomisk støtte, men også en rigtig spændende udvikling for musikinteresserede folkeskoleelever.”
I det hele taget har månederne siden overlevelseskampen i september været ganske hektiske.
”Det er en spændende tid i MONO. Vi har haft travlt fra starten af det nye år, hvor en masse ting er blevet sat i gang, som får betydning i det videre forløb. Vi har lige afholdt Danmarks fedeste metalfestival, og vi søsætter snart de første pilotprojekter i forbindelse med folkeskolen, slutter Ricco Andie Jensen.