fbpx

Hvordan skrives en ansøgning?

Før vi kigger på udformningen af ansøgningen, skal vi lige holde fast ved et vigtigt punkt fra afsnittet om fundraising: Fondens hjemmeside.

Hjemmeside giver nemlig ikke kun praktiske oplysninger. Den gemmer også på noget andet vigtigt: Fonden præsenterer sig selv med sine egne ord. De ord er guld værd. Hvis du læser dem grundigt, før og mens du skriver din ansøgning, så har du chancen for at få fondens personlighed med i dit ordvalg. Det er ren tekstpsykologi: På den måde vil modtageren kunne “genkende” sig selv, når han/hun læser din ansøgning. Du skal selvfølgelig ikke fedte for modtageren og snakke ham efter munden. Det drejer sig mere om at fornemme fondens personlighed og det, den står for.

Eksempel: Hvis en forening i Nørre Snede søger penge til en musikaktivitet i deres by og har fundet en fond, som giver penge til kulturelle aktiviteter i provinsen, så vil det være en god idé at betone, at din forening virker i en lille provinsby og på en eller anden måde arbejder for at fremme lokalkulturen (der skal selvfølgelig være et reelt hold i dine påstande). På den måde vil fonden kunne genkende sine egne værdier i din ansøgning, og det øger chancerne væsentligt.

Ansøgningens opbygning

En god ansøgning er som regel på min. 1,5 og max. 5 sider.

Den indeholder:

Indledning Et kort afsnit på 1, max 2 sætninger, som præcist fortæller, hvad der søges til.
Præsentation af ansøgeren Bandet eller foreningen præsenteres kort og præcist
Præsentation af projektet/aktiviteten Dette afsnit er længere. Start med at præcisere projektet kort. Gå derefter over til at beskrive de enkelte dele af det.
Den praktiske gennemførelse Her kan man f.eks. beskrive det kronologiske forløb.Ved projekter er det tit meget vigtigt at præcisere, præcist hvem der har det økonomiske ansvar, og hvordan de praktiske opgaver er fordelt.
Afrunding Her samles de vigtigste tråde i det projekt, man søger til i få sætninger. Det er så at sige det gyldne afsnit, som skal blive stående i læseren.
Bilag Alle krævede bilag vedlægges! Man kan evt. lægge et ark papir ind med en indholdsoversigt.

Skulle der alligevel mangle et, så anmærkes udtrykkeligt, at bilaget eftersendes, så snart det er i hænde. Anmærkningen hører hjemme enten aller nederst i brevet (under dit navn) eller i indholdsoversigten.

Vær opmærksom på, om der er specielle ting, fonden gerne vil høre om.

Når du skriver

Indledningen er næsten det vigtigste. Læseren skal fanges på max. 5 sekunder, ellers lægger han ansøgningen fra sig igen. Derfor er indledningen altid på en, højst to sætninger. Når modtageren har læst den én gang skal han have fornemmelsen af præcist at vide, hvad det hele drejer sig om.

Alle andre afsnit er grundigere og går mere i dybden. Gør dine sætninger glasklare og præcise. Undgå ordvalg, der dramatiserer, oversælger, og virker reklamesmart eller friskt. Du sælger ikke din ansøgning med flotte, påklistrede ord. Du sælger den ved at tro på dit arbejde og dit projekt. Det viser du ved at beskrive det, du søger til og det, du tror der kommer ud af det.

Når din ansøgning er færdig og de sidste stavefejl er rettet, så stop en halv alligevel. Det bedste du kan gøre er at sove på den og tage den frem igen næste dag. Der er næsten altid afsnit, der kan skrives enklere eller klarere. Eller måske er der overflødige gentagelser. Eller måske har du skrevet ting, som kun er klare for dig, fordi du er inde i det, du laver. Er du f.eks. sikker på, at den advokat, som forvalter en gammel slagtermesters mindelegat nu også ved, hvad “upcoming” betyder, eller “kopiband” og “singer/songwriter”? Pas på, at du vælger ord og vendinger, hvor han/hun kan være med!

Vis altid din ansøgning til en eller flere venner – helst nogen, som er vant til at skrive ansøgninger. Friske øjne udefra opdager tit fejl og uklarheder, som du selv er blind for.

Når du lukker konvolutten

– kan det ikke gentages nok: Tjek indtil bevidstløshed, om du har alle de bilag med, som fonden kræver. Og når du har lagt i konvolutten, vedhæftet i mailen eller onlineformularen, så tjek en ekstra gang at al indhold er kommet med. Det er nemlig altid lige bestemt det øjeblik, hvor man laver de tåbelige småfejl man ellers ikke ville lave.

Smid brevet i postkassen, send mailen eller tryk send på onlineformularen, træk vejret dybt og fyld dig med den positive energi, som ansøgningen har drænet ud af dig.

SENESTE NYT

Læs den spritnye udgave af Mer’ Monitor! 48

Læs den spritnye udgave af Mer’ Monitor! 48

Musikerbladet Mer’ Monitor er på gaden med nye spændende artikler.

Du kan bl.a. læse om hvad et imposter syndrom går ud på – noget som i værste fald kan stoppe en musikers karriere.
Læs desuden hvor essentielle kernefrivillige er på festivaler såsom UHØRT.

læs mere
Mer' Monitor! 46

Her kan du læse den nyeste udgave af bladet Mer’ Monitor!, som bliver udgivet af musikforeningen Mono i Aarhus i samarbejde med ORA.